Pôvodný strom je mohutný a dlhoveký, dorastá do výšky 30 a viac metrov a tvorí veľké, rozložité koruny. Borka je tmavo hnedá alebo hnedo-sivá, v dospelosti popraskaná, listy sú jednoduché, podlhovasto kopijovité, lesklé, s pílkovitým okrajom. Kvitne v máji, samčie kvety sú zoskupené na dlhých, vzpriamených jahňadách, samičie kvety sú v dolnej časti samičích jahňad. Koreňový systém je mohutný, kolovitý. Plodnosť semenáča je neskorá. Plody tvoria tmavohnedé, guľovité nažky široko vajcovitého tvaru a veľkosti do 3.5cm, nažka je pri vrchole hrotitá a jemne chlpatá, uložená je v silne ostnatej čiaške. Chuť plodu v surovom stave je mierne trpkastá, po tepelnej úprave (upečení) sladká. Gaštan je teplomilný a svetlomilný, vyžaduje dobrú pôdnu vlhkosť a hlboké pôdy. Na Slovensku sa pestuje hlavne v juhozápadných a juhovýchodných oblastiach. Dobrá odolnosť voči mrazu. Medzi choroby postihujúce gaštan jedlý patrí rakovina. Plody sú nutrične bohaté (vitamín B, C, E, esenciálne mastné kyseliny, vysoký obsah vlákniny a minerálnych látok) a po upečení vhodné na priamy konzum. Využívajú sa v cukrárstve, pri výrobe gaštanového pyré alebo gaštanovej múky. Skladovateľnosť plodov pri nízkej teplote je až 6 mesiacov. Vyžaduje kvalitný výchovný rez. Pôvod: oblasť Stredozemného mora, Malej Ázie, Kaukazu. Cudzoopelivý, je potrebné vysadiť dva jedince.