Pôvod: Francúzsko, našiel ju ako náhodný semenáč M. Olivier v Anger, v roku 1870 uvedená na trh
Opeľovacie pomery: kvitne stredne skoro, dlho, kvety dobre mrazuodolné, dobrý opeľovač, opeľujú ju Blumenbachova, Krivica, Clappova, Hardyho maslovka, Parížanka
Rast a strom: na začiatku bujný, vzpriamený rast, koruna prirodzene široká až vysoko pyramídovitá, neskôr pri nástupe do plodnosti rast sabne, bohatý, krátky plodonosný obrast. Plodnosť skorá - do 5 rokov po výsadbe, veľmi vysoká a pravidelná, neskôr často preplodzuje, niekedy potrebná prebierka, vyžaduje kvalitný rez.
Plod: veľký až veľmi veľký, v priemere 85 mm vysoký a 70 mm široký, baňatý, hruškovitý až zvoncovitý, zriedkavo kužeľovitý, väčšinou veľmi pravidelný, čiastočne mierne rebrovaný alebo vypuklý, smerom k stopke sa viac alebo menej zužujúci, šupka tenká a jemná, veľmi chúlostivá na otlačenie najmä v plnej zrelosti, prevažne hladká až jemne vrúbkovaná, mierne lesklá, niekedy aj trochu mastná, zelená až zelenožltá, väčšina plodov len základnej farby, iba zriedkavo svetložlté, na slnečnej strane zriedkavo oranžové alebo svetlohnedočervené líčko, len veľmi zriedkavo hrdzavé. Dužina žltobiela, pod šupkou niekedy zelenkavá, v priaznivých pôdnych podmienkach maslovitá, rozplývavá, veľmi šťavnatá, niekedy okolo jaderníku mierne kamienkovitá. V závislosti od priebehu počasia sladká, mierne kyselkavá, viac alebo menej korenistá. Zber od konca septembra do polovice októbra, čo najneskôr, keď padajú listy. Konzumná zrelosť: od decembra po január/február, počas skladovania šupka mierne zhnedne, skladovateľnosť v pivnici cca. 2 mesiace. Vhodná na priamy konzum, výrobu kompótov, lekvárov, muštov.
Stanovište: teplé, chránené pred vetrom, vo vinohradníckych oblastiach, v chladnejších polohách majú plody repovitú chuť. relatívne nízke nároky na kvalitu pôdy, ale najviac prosperuje v priepustných pôdach bohatých na humus a živiny, dobre zásobených vodou.
Odolnosť: na vlhkých uzavretých polohách náchylná na chrastavitosť, v príliš mokrých pôdach na chlorózu, inak zdravá. Menej mrazuodolná