Pôvod: Čechy, koniec 18. st.
Opeľovacie pomery: cudzoopelivá, vhodné opeľovače napr. Avranšská, Williamsova
Rast a strom: rast bujný, vzpriamený, vytvára krásnu, veľkú a dosť hustú, široko ihlanovitú korunu a zdravý, rovný kmeň. Plodnosť pravidelná, vysoká.
Plod: stredne veľký až veľký plod úhľadného, vajcovitého tvaru, niekedy pretiahnutého pri stopke. Plody bývajú zhrbolené, po ich dĺžke sa tiahne širšia plytká ryha. Šupka je veľmi jemná, lesklá, čiastočne mastná, svetlo-zelená, pri dozretí zelenkasto žltá, svetlohnedo bodkovaná, mramorovaná. Biela dužina je veľmi jemná, v okolí jadrovníka zrnitá. Je šťavnatá, rozplývavá, maslovitá, chuťovo veľmi sladká, muškátová. Zber v 2. pol. októbra, konzumná zrelosť: postupná, od polovice novembra; skladovateľnosť do decembra, v chlade a s miernou stratou chuti až do marca. Vhodná na priamy konzum, sušenie, výrobu ovocného koňaku a likéru, výrobu džemov, zaváranie.
Stanovište: polohy nižšie, teplejšie, ale i vyššie a chladnejšie - na chránenom stanovišti; pôda hlboká, hlinitá alebo hlinito-piesčitá. V slabej, vlhkej a studenej pôde sú plody malé a škvrnité.
Odolnosť: mrazuodolná odroda, v nevhodných podmienkach náchylná na chrastavitosť.