Pôvod: Nemecko
Opeľovacie pomery: vhodné opeľovače: napr. Parména zlatá zimná.
Rast a strom: spočiatku silný, neskôr slabší rast, vytvára vysoko guľovitú a dobre rozvetvenú korunu.
Plod: stredne veľký plod, s pootvoreným kalichom. Šupka je drsná, suchá; základná zelená farba je pokrytá tmavočervenou hrdzou a mramorovaním. Dužina je zelenkavo-biela, šťavnatá, chuť výrazná, sladkokyslá, renetová. Zber koncom októbra, dozrievanie v novembri, skladovateľnosť do marca. Výborné dezertné jablko, vhodné na priamy konzum i ďalšie spracovanie (do koláčov, kaší,…).
Stanovište: nižšie a stredné polohy, dobre odvodnená pôda, slnečné stanovište.
Odolnosť: odolná voči chorobám, náchylná len na rakovinu v príliš vlhkých pôdach.