Bujný, neskôr stredný rast, dožíva sa vysokého veku, koruna rozložitá, pomerne riedka. Plodnosť neskorá, uspokojivá, striedavá. Plod stredne veľký až veľký, sploštený, skôr guľovitý. Šupka hladká, slamovo/ citrónovo žltá s charakteristickými hrdzavými lenticelami rôznych tvarov. Dužina biela, šťavnatá, chuť dobrá až výborná, osviežujúca, jemne nakyslá. Vhodné na muštovanie, kompóty, sušenie. Neskorý zber plne vyzretých jabĺk vedie k skráteniu skladovateľnosti. Skoršie podtrhnutie ešte zelených plodov predĺži ich trvanlivosť, zlepší šťavnatosť. Zber v 1. polovici októbra, konzumná zrelosť v decembri, skladovateľnosť do januára (až apríla). Menšia náročnosť na prostredie, obľubuje vlhkejšie a ťažšie pôdy, stredné a chránené polohy. Nevhodné do extenzívnej výsadby. Mladý strom vyžaduje častejší rez. V dreve i kvete dobrá odolnosť voči mrazu, odolnosť voči chrastavitosti a múčnatke. Dobre sa opeľuje bežnými, dobrými opeľovačmi. Pôvod dlho pripisovaný obci Smiřice v ČR, ale genetické testy preukázali pôvod v Galloway (Škótsko).